Amit az emberek mondanak, nem feltétlenül azonos azzal, amit gondolnak vagy éreznek. A hangsúlyok és az intonációk mind befolyásolják vagy akár felül is írhatják a mondanivalót, ahogy testünk többi része is árulkodik a füllentésről, hisz hazudni csak a szánkkal tudunk. Az kerül bajba, akinek a másik arcából kell olvasnia, szavak nélkül. Pedig ez sem lehetetlen, ha odafigyelünk. Ám mint kiderült, sok mindenre nem figyelünk eléggé.

Dr. Donatus Thöne pszichológia Arcelemzés Psziché

Sokszor jó a szemünk, mégsem látunk


Néma embernek csak az érti a szavát, aki jól ismeri az emberi érzelmekhez tartozó gesztusokat, arcjátékot, például a szemöldök ráncolásából rájön, hogy ez örömtől, fájdalomtól, netán megbántottságról árulkodik-e.

"Ha felismerjük a másik arcában az alapvető, rejtett vagy ösztönös érzelmeket, többször hozhatunk jó döntéseket" - állítja Dr. Donatus Thöne holland pszichológus A tanulás törvénye című tanulmányában.

Sok ember ösztönösen érti meg az arc mimikáját, de ebben bárki lehetne sokkal tudatosabb is. Akár a magánéletben, akár a munkahelyén - magyarázza a pszichológus. - Igazán nehéz dolgunk akkor van, amikor valakinek az arcán több érzelem jelenik meg egyszerre, és ebből a legfontosabbat próbálja leplezni.

Az is gyakran előfordul, hogy egy beszélgetés közben valamitől hirtelen megváltozik a másik érzése, és a hozzá tartozó arckifejezés csak átsuhan az arcán. Csak épp egy pillanatra, mert rögtön utána palástolni próbálja. “Sajnos mégsem tudlak elkísérni az osztálytalálkozódra!” - mondja bűnbánó arckifejezéssel a férj, miközben a szája sarkában megjelenik egy pici mosoly, ami ahogy jött, el is tűnik. Lehet hinni az őszinte megbánásnak, de a mosoly azt is mutatta, hogy nem volt igazán kedve a programhoz, és örült, hogy közbe jött valami.

Kérdés, hogy feltűnt-e a másiknak, és meg tudják-e beszélni, vajon a programhárításnak mi a valós oka?

Dr. Donatus Thöne pszichológia Arcelemzés Psziché


Biztos, hogy észrevesszük?

Számos kísérletet végeztek már arra vonatkozóan, hogyan működik az emberi figyelem - kezdi sorolni a példákat a pszichológus. - Az egyikben például a hallgatóságot arra kérték, nézzenek meg egy videót, ahol két csapatot látnak. Az egyiken fehér póló, a másikon piros lesz. A feladat mindössze annyi: számolják meg, a fehér csapat hányszor passzolja egymásnak a labdát. A felvétel alig egyperces, és ez idő alatt körülbelül tizenöt labdaátadás történik.

A megoldás azonban az egyszerűség ellenére is csak 80 százalékban sikeres.

Ráadásul történik még valami, és erre senki sem figyel fel. A játékosok között a pályán átsétál egy gorilla. Az újrajátszáskor már mindenki tisztán látja,

és csodálkozik, hogy eddig nem vette észre!

Azt a fajta figyelmet, amikor az előre kiszámítható dolog mellett történik valami más is, de ezt senki sem veszi észre, “majom-illúziónak” nevezték el.

És hányszor történik meg mindez az egyszerű hétköznapi életben?! Egy munkahelyi vitánál vagy fontos tárgyalásnál, amikor szabadságokról, helyettesítésekről vagy épp a fizetésemelésről van szó? Vannak helyzetek, amikor a figyelem megosztott, a váratlan helyzetekre gyorsan kell reagálni. Ilyen a vezetés, ahol természetes, hogy a balesetek elkerülésének érdekében - jó esetben - folyamatosan és alaposan értelmezzük a jeleket. Megtesszük-e ugyanezt a magánéletünkben és a munkahelyünkön?

Dr. Donatus Thöne pszichológia Arcelemzés Psziché

Arcelemző gyakorlatok okostelefonon: számos applikációt letölthetünk, ha gyakorolni szeretnénk az arcfelismerést, hiszen a hírszerzők is használják a módszert, és ezt bárki megtanulhatja és kipróbálhatja, hogy a barátai, családtagjai azt mondják-e, amit valójában gondolnak


Beépített kamera

Az emberi szem, akár egy kameraobjektív, folyamatosan dolgozik. Sokkal többet lát, mint amiről tudomást veszünk. Nem ítélkezik, nem értelmezi a látottakat.

Továbbítja az információt, amit aztán annak megfelelően értünk meg, amennyire értelmezni tudjuk.

A félreértelmezett szituációk nagy része abból adódik, hogy a puszta tényeket szubjektív jelentéssé változtatjuk, vagy egyszerűen nem akarjuk meglátni azt, ami nem oda való. Például miközben a főnökünk helyeslően bólogat, amikor mi közöljük, hogy július helyett mégis augusztusban vennénk ki a két hét szabinkat, a homlokát is ráncolja. Mit gondolsz, örült annak, amit hallott?

Dr. Donatus Thöne pszichológia Arcelemzés Psziché


Ne legyünk rutinosak!

A Harvardon radiológusokat teszteltek, akiknek a szakmájában különösen fontos, hogy jól megfigyeljék, és jól értelmezzék a látottakat - mutat a szakember egy újabb példát. - Arra képezték ki őket, hogy megnézzenek egy felvételt, és meglássák az esetleges elváltozást. A vizsgálatban 24 orvos vett részt,

mindannyian ugyanazt a felvételt, egy tüdő röntgenképét kapták.

Alaposan dolgoztak, mégis csak négyen vették észre, hogy az egyik lebeny egy majom alakját rejti. Egyszerűen nem számítottak rá, hogy a tüdő képében egy majom lesz… így nem is vették észre.

Az, hogy a megfigyelésekben hibázunk, sokszor azon múlik, hogy olyasmit látunk, amire nem számítottunk. Pedig a hét általános érzés:

a boldogság, a düh, a félelem, a csodálkozás, az undor, a szomorúság és a beleegyezés általában nem “önmagában”, hanem társítva ül ki az arcra.

Dr. Donatus Thöne pszichológia Arcelemzés Psziché


Az érzések ugyanis összetettek. Akár a szerelem. Az öröm az alapja ennek az érzelemnek, de rendre megbújik benne a félelem is.

Vagy ilyen a bosszú: van benne düh, de boldogság is, a “visszavágás jóleső érzése”.

A csodálkozásban, meglepődésben pedig boldogság és félelem. Az emberi arc mindezt akár egyszerre is megjeleníti mimikával. Mégis kell egy kis idő, hogy megtanuljuk, mit látunk. És persze nem csak egy-egy érzést, hanem annak fokozatait is.


Nem mindig sikerül a titkolózás

Vannak, akik megtanulják pókerarccá merevíteni a mimikájukat, de még a politikusok, színészek, sportolók is kínos szituációkba kerülhetnek. Nem csoda, hogy az arcelemző tanfolyamok dúskálnak a tévés felvétekben, amelyeket elemezni lehet.

Ezek közül az egyik Bill Clinton nyilatkozata arról, hogy nem volt titkos viszonya Monica Lewinskyvel. Az adás után az arcelemzők rögtön megmondták, hogy hazudott. Pedig a volt amerikai elnök megfelelő színészi adottságokkal bíró profi előadó. Sőt, erre a szereplésre alaposan felkészült, nem érte váratlanul a kínos helyzet.

Mégsem tudta a testbeszédét, az arcmimikáját annyira kontrollálni, hogy ne árulja el magát.

Dr. Donatus Thöne pszichológia Arcelemzés Psziché


Hasonlóképpen járt Lance Armstrong is, amikor Oprah Winfrey beszélgetős műsorában nyilvánosan elismerte, hogy doppingszerekkel tudott éveken át a legjobb kerékpározóként tekerni. Itt persze nem az volt a kérdés, hogy mindezt végre vállalja nyilvánosan; ezt bizonyára előre megbeszélték. Az újságíró azonban azt is megkérdezte, hogy megbánta-e, illetve a csapattársai tudtak-e róla. A felvételen, ami a Youtube-ra is felkerült,

jól látszik, ahogy a sportoló lába mozogni kezd, ahogy vakargatja az orrát, és egyéb jelekkel írja felül azt, amit mond.

És bár állítja , hogy megbánta, hogy a többiek nem tudták, a mimikája épp az ellenkezőjét bizonyítja.

Azonban egy-egy jelből nem célszerű azonnal füllentésre gyanakodnunk - int óvatosságra a pszichológus -, hisz a hazugságot kísérő viselkedés jeleiben egyéni különbségek vannak, amelyek a személyiségtől, a szituációtól és a szóban forgó téma súlyától is függnek, ám jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy "mindannyian sokkal jobban hazudunk, mint gondolnánk, és sokkal rosszabbul ismerjük fel, mint sejtenénk".